20% indirim kupon kodun: WENESOX20

Ayak Ağrısı Neden Olur?

Ayak Ağrısı Neden Olur?

Ayak ağrısı, genellikle uzun zaman boyunca yüksek topuklu ya da dar ayakkabı giymekten, aşırı fiziksel aktivite yapmaktan veya hamilelikten kaynaklanır.

Çoğunlukla ciddi bir sorun değildir ve evde yalnızca dinlenme, buz uygulaması yapma ile tedavi edilebilir. Ayak masajı da iyi bir tedavi seçeneği olarak öne çıkar. Ancak ayak ağrısı yürümeyi engellediğinde veya zamanla kötüleştiğinde, örneğin plantar fasiit, tendinit veya romatizma gibi daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Ayaktaki ağrının düzelmediği, başka semptomların olduğu ya da düşmeye bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda ortopediste başvurmak gerekir.

Ayak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Ayak Ağrısı Neden Olur?

Ayak ağrısı sebepleri şunları içerir:

1. Ayaklara Aşırı Yüklenme

Ayak ağrısı, örneğin aşırı vücut ağırlığı sebebiyle veya dar ayakkabılar, çorap giymek ve yüksek topuklu ayakkabı kullanmak nedeni ile ortaya çıkabilir. Ek olarak, uzun bir yürüyüşten, yoğun fiziksel aktivite uygulamasından veya uzun süre ayakta kalmaktan sonra da meydana gelebilir.

2. Hamilelik

Ayak ağrısı hamilelikte oldukça yaygındır. Kilo alımı, venöz dönüşte zorluk, zayıf kan dolaşımı gibi durumlar, bacak ve ayakların özellikle günün sonunda çok ağrımasına ve şişmesine neden olabilir.

3. Plantar Fasiit

Plantar fasiit, ayağın tabanında yer alan, topuktan ayak parmaklarına kadar uzanan, ayak kemerini desteklemekten ve adım atarken darbeyi önlemekten sorumlu olan ve tabanda şiddetli ağrıya neden olan plantar fasyanın iltihaplanmasıdır.

Bu tür iltihaplanma, örneğin uzun mesafeli koşu, uygun olmayan koşu ayakkabısı nedeniyle ortaya çıkabilir. Hatta ayak tabanını desteklemeyen çorap kullanımı da buna yol açabilir.

4. Aşil Tenditi

Aşil tendiniti, topukta yer alan Aşil tendonunun, topuğun arkasında ayakta ağrı, topukta yanma hissi ya da sertliği ile sonuçlanan, fiziksel aktivite ile kötüleşen veya özellikle topukta ortaya çıkabilen bir iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma, genellikle tendon üzerinde tekrarlayan stresten kaynaklanır ve koşu yapan kişilerde yaygın olarak görülür.

5. Bunyon

Bir bunyon, ayak ekleminin yanlış hizalanmasının neden olduğu ve etkilenen ayak parmağında ayak ağrısına, kızarıklığa ya da uyuşmaya sebep olabilen, en sık ayak başparmağı olan halluksta oluşan kemikli bir çıkıntıdır.

Bunyon, dar ayakkabı ya da yüksek topuklu ayakkabı kullanımı nedeniyle veya örneğin ayağın malformasyonu ya da romatoid artrit nedeniyle de ortaya çıkabilir.

6. Gut Hastalığı

Ayak ağrısı, gut hastalığının yaygın bir belirtisidir ve kandaki fazla ürik asit kristaller halinde eklemlerde birikerek iltihaba neden olduğunda ortaya çıkabilir. Birkaç gün sürer ve hareketle kötüleşir.

7. Diyabetik Nöropati

Diyabetik nöropati, yüksek kan şekeri seviyelerine uzun süre maruz kalınması sebebi ile ortaya çıkan ve vücudun sinirlerinde ilerleyici hasara yol açabilen, ayakları, kolları ya da elleri etkileyebilen ve akut ağrı, yanma hissi, karıncalanma gibi semptomlara neden olan bir durumdur.

8. Bursit

Bursit, eklemlerin kemikleri, tendonları ve kasları arasındaki sürtünmeyi azaltmanın yanı sıra sıvı içeren ve amortisör görevi gören küçük bir kesenin iltihaplanmasıdır. Meydana geldiğinde topuğun arkasında ayak ağrısına, kızarıklığa, şişmeye ya da yanma hissine neden olabilir.

9. Tarsal Tünel Sendromu

Tarsal tünel sendromu, ayak bileğinden ve ayak tabanından geçen sinirin sıkışması sonucu, ayağın arkasında ve içinde ve ayak bileğinde ağrı, yanma hissi ve karıncalanma ile sonuçlanır.

Bu sendroma kırıklar, burkulmalar sebep olabilir ya da örneğin diyabet, romatoid artrit ve gut gibi hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?

Çoğu durumda, ayak ağrısı yalnızca dinlenerek ve ayak banyosu yapılarak, ardından günün sonunda nemlendirici kremle masaj yapılarak giderilebilir. Ayak ağrısından kurtulmak için öneriler:

  • Rahat ve esnek ayakkabılar ve çoraplar giyin.
  • Ayağınızı döndürmek ya da yukarı ve aşağı hareket ettirmek gibi ayak egzersizleri yapın.
  • Dar ayakkabılar, yüksek topuklu ayakkabılar giymekten ve uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  • Nemlendirici kremlerle veya doğal yağlar ile ayak masajını deneyin.

Sık olarak ayak ağrısından muzdaripseniz; en kısa zamanda bir doktora muayene olmanızda fayda var.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir